PEIXET DE VEDELLA ARREBOSSAT

Escrit per Josep & Dolors el . Desat a Consells Pràctics

 

LA RECEPTA

 Ingredients

  1. 1 safata de peixet
  2. Sal
  3. Pebre
  4. Un ou batut
  5. Oli de gira-sol per fregir
  6. Pa torrat i triturat

  Preparació

Mentre escalfem l´oli,

condimentar els talls de peixet amb sal i pebre ,

passar per l´ou batut i pel pa triturat,

fregir uns minuts pels dos costats,

escórrer sobre una reixeta i servir calents,

en el meu cas acompanyats de unes verdures bullides i ou dur.

Bon profit

 

 

 

FAVES A LA CATALANA

Escrit per Josep & Dolors el . Desat a Consells Pràctics, Novetats

 

LA RECEPTA

FAVES A LA CATALANA

 

Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com la menta, el llorer o la farigola, “Ramet de botànica” li deia Josep Pla.

Hi conviuen versions del plat molt senzilles, gairebé sense carn, amb d’altres que contenen una gran quantitat de cansalada, pernil, botifarres variades, etc. i de vegades altres verdures, com carxofes o pèsols.

En alguns llocs també s’hi posa costelló confitat, que li dona un aroma molt especial al plat.

És un plat que sempre es feia i menjava a casa, tot i que haig de reconèixer que a mi, de petit, no m’agradava, però gràcies a tenir una gran cuinera a casa (la meva mare, la meva primera mestra) i a la seva insistència, es va anar convertint en un dels meus plats favorits. Eren aquells temps en que no marxaves de taula fins que no havies menjat tot el plat, i si ho feies, te’l trobaves altra cop a taula per sopar i així fins que acabaves menjant-ho tot…..

La questió és, que ara mentre les faig, me les menjo amb el pensament i tots els meus sentits, i em moro de ganes de que acabin de ser fetes, tal i com va dir Vazquez Montalban, és un plat que “desperta als morts”.

Aquesta és la recepta tal com la faig i com s’ha fet sempre a casa. I que crec que és completament fidel a la tradicional.

 Ingredients:

 

  • 500gr. de faves tendres desgranades
  • 2 o 3 cebes tendres
  • 4 alls tendres
  • 200 gr. de cansalada
  • 150gr. de botifarra negra ample ALFONSO
  • 150gr. de botifarra blanca ALFONSO
  • Un raig de vi ranci
  • Un raig d’anís
  • Un farcellet d’herbes (Menta, llorer, all tendre)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Aigua

Elaboració:

Posem una olla al foc amb oli d’oliva i fregim la cansalada i les botifarres, retirem les botifarres i hi tirem la ceba i alls tendres tot picadet i ho sofregim una mica (no ha de quedar massa daurat). Hi posem un raig de vi ranci i el deixem reduir.

Tot seguit hi afegim les faves i el farcellet d’herbes amb un cullerot d’aigua i un ratjolí d’anís i tapem l’olla amb un plat fondo ple d’aigua. Les deixem coure i, de tant en tant, sacsegem l’olla afegint-hi una mica d’aigua del plat. Rectifiquem de sal.

El temps de cocció dependrà de lo tendres que siguin les faves.

Han de quedar una mica sucoses.

 

 

Escrit per Josep & Dolors el . Desat a Consells Pràctics

 

GALL DINDI

La carn de gall dindi es caracteritza per tenir poc greix, baix nivell de colesterol i ser molt nutritiva i saborosa.

Es pot preparar de la mateixa manera que la carn del pollastre comú, té molt menys greix, no engreixa i aporta una gran quantitat de proteïnes.

PROPIETATS NUTRITIVES

La major part del greix del gall dindi es concentra a la pell, pel que no és recomanable consumir-la. El gall d’indi té les mateixes propietats nutritives que el pollastre. El pit és la part més magra. A més el gall dindi és font de proteïnes, vitamines del grup del complex B com la B1, B3, B5, B6, biotina, B12 i l’àcid fòlic i de minerals com el fòsfor, el potassi, el magnesi, el ferro i el zinc. La carn de gall dindi es pot trobar al mercat de diferents formes per a preparar diferents plats. Així la seva presentació és com gall dindi natural, fumat, en pernil, bistec, pit de gall dindi, en paté, etc.

  A LA CUINA

El gall dindi es pot preparar de diverses maneres: fresc amb verdures, rostit o farcit d’altres aliments. Es recomana sempre preparar el farcit per separat de la preparació del gall dindi, perquè si es xopa de greix la seva textura es torna pastosa. Per triar la carn de gall dindi cal considerar que: tingui la pell suau i de color blanc, sense taques vermelloses, que la carn estigui ferma i no enganxosa i ha de mantenir-se en congelació.

 

 

COCA DE GREIXONS

Escrit per Josep & Dolors el . Desat a Consells Pràctics, Novetats

 LA RECEPTA

 Ingredients:

4 – Ous

110 g – Sucre

200 g – greixons

1/2 kg – Farina

20 g – Llevat premsat

100 g – Pinyons

20 cl – Oli

1 copa – Anís dolç

Aigua

Preparació:

Barregeu 3 ous, l’oli, 100 g de sucre i el llevat desfet amb una mica d’aigua tèbia.

Afegiu-hi la farina a poc a poc, fins formar una massa homogènia.

Barregeu-hi els greixons esmicolats i l’anís.

Esteneu la pasta en una plata untada amb oli.

Pinteu-la amb ou batut i escampeu-hi els pinyons i la resta del sucre per sobre.

Deixeu-ho reposar perquè fermenti i s’espongi.

Poseu la coca al forn a uns 180º uns 25 minuts.

 Variacions:

Es pot afegir a la massa una mica de canyella.

 

 

 

GALTES DE PORC AL FORN

Escrit per Josep & Dolors el . Desat a Consells Pràctics, Novetats

 LA RECEPTA

  Ingredients:

  1. 4 galtes porc
  2. 1 ceba
  3. 2 ó 3 grans d’all
  4. 1 pastanaga
  5. 2 tomàquets petitons ratllats
  6. 1 got vi negre
  7. 1 copeta de conyac
  8. 2 gots brou de carn o verdures
  9. 1 farcellet d’herbes (Farigola, llorer, orenga, romaní…..)
  10. Oli d’oliva verge extra
  11. Sal
  12. Pebre negre

Preparació:

A la safata del forn posem la ceba tallada en juliana, els alls, la pastanaga i el tomàquet ratllat, amb un raig d’oli d’oliva i al damunt les galtes amb un altre raig d’oli al damunt.

Les posem al forn fort durant uns 15 minuts perquè se’ns daurin.

Aboquem el vi juntament amb el brandi sobre la carn i seguim la cocció a 175 º durant uns 20 minuts, donant-li una volta a les galtes.

Quan l’alcohol s’hagi evaporat reguem amb el caldo i salpebrem al gust. Posem el forn a 160 º durant 50-60 minuts, donant-li la volta a la carn durant la cocció unes dues o tres vegades perquè es dauri per igual.

Servim les galtes amb el suc que hagi quedat a la safata.

Les podem acompanyar amb unes mongetes cuites.